Eduroam servis

Korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.) možete pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.

Podešavanje vašeg bežičnog uređaja za pristup eduroam servisu je jednostavno, a u nekim slučajevima je potrebno instalirati i dodatni program.


Podešavanje laptop uređaja

Na linku https://cat.eduroam.org/ ćete pronaći eduroam instalaciju za operativni sistem vašeg laptopa.

Kliknite na dugme Click here to download your eduroam® installer i otvoriće se lista institucija u Srbiji koje podržavaju eduroam servis. Obavezno kliknite na ...show more da bi se prikazala lista svih institucija. Na listi pronađite Faculty of Organizational Sciences, University of Belgrade i kliknite na link.

Ukoliko ste zaposleni FON-a, birate grupu “FON – employees”, a ukoliko ste student - “FON – students”. Stranica automatski detektuje operativni system na Vašem uređaju. Kliknite na link “Download your eduroam@ installer” Ukoliko stranica nije detektovala Vaš operativni sistem, odaberite link “Choose another installer to download”.

Nakon odabira operativnog sistema preuzima se aplikacija nakon čega treba samo pratiti uputstvo za instalaciju. U okviru ovog procesa potrebno je uneti kredencijale za Vaš FON nalog. Takođe, u okviru ovog procesa instaliraće se dodatno još jedna aplikacija što treba potvrditi.


Podešavanje Android uređaja

Na Google Play Store-u postoji aplikacija “eduroam CAT”. Nakon instalacije aplikacija vam nudi odabir institucije, unos korisničkog imena i lozinke (kredencijali Vašeg FON naloga), nakon čega će biti instaliran profil za eduroam bežičnu mrežu.